Najlepsza kawa ziarnista na świecie – po czym rozpoznać dobrą kawę?

Podczas wyboru kawy, istotny jest nie tylko jej zastosowanie oraz gatunek, najwięcej uwagi powinniśmy poświęcić na jej jakość. Jak zatem rozpoznać czy mamy do czynienia z kawą najwyższej jakości? W czym pomoże nam przeczytanie etykiety oraz sam wygląd ziaren? To i wiele więcej, postaramy się wyjaśnić poniżej.

Cała prawda na etykietce…

Nawet jeśli będzie to najlepsza kawa ziarnista na świecie, jeśli ta będzie już po terminie przydatności, na pewno w filiżance nie będzie się dobrze prezentować. Co ciekawe, o wiele ważniejsza jest tutaj data wypalania, niżeli przydatności do spożycia. Skąd się to bierze? Pozwoli nam to bowiem ocenić, czy mamy do czynienia ze świeżym produktem. Ponadto, termin ważności, jaki producenci umieszczają na swoich opakowaniach, to czasami nawet dwa lata! Należy pamiętać, że dobre kawy zachowują swe najlepsze właściwości oraz walory smakowe jedynie do 3 miesięcy od momentu, kiedy wyjadą z palarni kawy.

Skąd pochodzą ziarna

Producenci kaw najwyższej jakości, najczęściej dostarczają nam mnóstwo informacji, które dotyczą tego skąd pochodzą ziarna. Ogólnie, im takich informacji więcej, tym oczywiście lepiej. Należy docenić fakt, kiedy producent podaje dane dotyczące gatunku kawy, wraz z krajem, z którego ona pochodzi. Istotne są tutaj też inne aspekty, takie jak m.in.: region, wysokość upraw, profil smakowy, czy te sposób obróbki. Zwróćmy na to uwagę, wybierając kawę do biura lub do naszego domu.

Jak prezentują się ziarna?

Sporo powie nam to, jak wyglądają same ziarna owej kawy. Jeśli stawiamy na te dobrej jakości, powinny one posiadać regularny kształt i równomierne wypalenie. Nie bez znaczenia będzie też stopień wypalenia. Jeśli ziarna są niemalże czarne oznacza to, że jest ona wypalona bardzo mocno, a to wcale dobrze o niej nie świadczy. Wybierając kawę do biura, lepiej takiej unikać. Okazuje się bowiem, że stosuje się mocne wypalenie kawy, aby ukryć jej defekty. Jeśli zwracamy uwagę na jej wygląd, zainteresujmy się także zapachem. Te najlepsze będą niesamowicie aromatyczne, co powinno poskutkować wypełnieniem całego pomieszczenia silnym zapachem. Jeżeli tak się jednak nie dzieje, powinniśmy daną kawę poddać wątpliwościom.

Smak oraz aromat

Najważniejszym i ostatecznym kryterium dla rozstrzygnięcia jakości kawy, będzie aromat oraz smak zaparzonej kawy. Nie da się ukryć, że kawa najwyższej jakości powinna być bardzo bogata w smaku. Najlepiej kiedy ten stopniowo rozwija się w naszych ustach, pozostawiając ciekawy i specyficzny aftertaste (posmak). Z pewnością niepożądane jest odczuwanie płaskiego i krótko utrzymującego się smaku, ale też i skrajnie mocnego, który pozostawia cierpki posmak. Najlepiej, jeśli istnieje zachowany balans pomiędzy goryczą, słodyczą i kwasowością. Identycznie wygląda to, jeżeli chodzi o jej aromat. Należy jednak pamiętać, że tylko najlepsi smakosze będą w stanie wyczuć w kawie suszone owoce, gorzką czekoladę, czy też marcepan. Nie trzeba być jednak żadnym ekspertem, aby zorientować się, że kawa posiada pewne defekty, czyli aromaty niepożądane. Będą nimi chociaż zapach smolisty, zwęglony, a nawet i papierosowy.

Author: bartek